2023-2024      Насловна      ОПШТИНСКО      ОКРУЖНО      ДРЖАВНО      СФО      IPhO      Задаци      Опште информације      Контакт

Важна документа:


Школска 2023-2024 година
IPhO 2024Прелиминарне информације везано за потребне документације за ученике који ће се пласирати за IPhO 2024 се налазе на страници IPhO
СФО контактиМолимо позване ученике на СФО, који то још нису урадили, да што пре пошаљу контакт податке или да нас обавесте о изостајању са такмичења (због броја експерименталних апаратура). Прелиминарне информације су послате на пристигле мејл адреса.
Померање границе за СФОНа страници СФО је постављено писмо председника Државне комисије о најновијим информацијама везаним за померање границе за позивање на СФО, као и нова Табела позваних ученика.
Молимо све који прочитају ове информације да их одмах пренесу ученицима и наставницима којих се ова одлука тиче. Хвала унапред.                     (Председник Државне комисије)
Резултати са Државног такмичењаРезултати са Држвног такмичења се налазе на страници ДРЖАВНО
Списак позваних ученика на Српску физичку Олимпијаду се може наћи на страници СФО
Научно-популарно предавањеПозивамо све учеснике Државног такмичења из физике да присуствују научно-популарном предавању "Путовање у наносвет" предавача професора Божидра Николића, која се у оквиру такмичења одржава у суботу 06.04.2024. године у 18:00 часова у свечаној сали Математичке гимназије.
Први резултати са такмичења се објављују по завршетку предавања, после 19 часова.
ЛИНК за време такмичењаОрганизатори такмичења из Математичке гимназије су се потрудили да свима олакшају сналажење на такмичењу. Поставили су видео упутство и смернице за поједине категорије такмичара на њиховој страници. Молимо све такмичаре да се благовремено упознају са садржајем постављеног материјала. Ова страница (линк) ће до и за време такмичења пружати све информације о такмичењу (распоред седења, резултате, жалбе и остало).
Државно на интернетуКако се приближава термин такмичења, у једном моменту сајт Математичке гимназије ће потпуно преузети улогу информисања о догађајима и резултатима са Државног такмичења. Важна обавештења ће бити на сајту МГ, под падајућим менијем Такмичења/Такмичења у земљи/Такмичења у земљи по годинама/Такмичења у земљи 2024 (линк)
Спискови позваних ученикаСпискови позваних ученика
у све три категорије су објављени на страници ДРЖАВНО

ДРЖАВНО такмичење из физике
2024.
Државно такмичење из физике се одржава 
                            06.-07. априла у Београду у организацији 
    Математичке гимназије      Logo-MG
Такмичење ће се одржати у згради Математичке гимназије, Краљице Наталије 37.лого-МГлого-Тесла
(Алфа и Бета категорија) и у згради ЕТШ "Никола Тесла", Краљице Наталије 31. (Алфа, Бета и Гама категорија)                 
Детаљне информације (сатница, распоред седења,...) ће бити постављене на страници "ДРЖАВНО" и на сајту Организатора на  www.mg.edu.rs/
Даљи ток такмичења- До сада приспели извештаји са Окружног такмичења се налазе у облаку.
- Збирни резултати се суксцесивно објављују на страници ОКРУЖНО.
- Жалбе Државној комисији се шаљу до 20.03. према упутству испод.
- Када стигну поштом радови ученика, Државна комисија решава жалбе и обавештава подносиоца о исходу (предвиђен рок: најкасније понедељак 25.03).
- После унешених корекција са жалби објављује се прелиминарни списак са подвученом цртом позваних на Државно такмичење.
- Од тада, у року од 5 дана, се могу подносити молбе по члану 33.
- Наком тога се сачињава коначна листа позваних ученика на Државно такмичење.
ОКРУЖНО такмичење|Жалбе Државној комисији се подносе од понедељка (18.03.) до среде на формулару који је овде. Скениране/усликане молбе слати као прилог на takmicenje@df.uns.ac.rs
Задаци и решења се налазе на страници ОКРУЖНО
14.02.2024.Списак позваних ученика на Окружно такмичење се налази на страници ОКРУЖНО.
Резултати Општинског такмичења
(07.02.2024.)
Статистика резултата са општинског такмичења показују да су задаци били претешки за ученике (видети на страници Општинско). Зато молимо све Окружне комисије да спусте границе пролаза на Окружно такмичење до разумне мере и, по могућности, позову што више ученика на следећи ниво такмичења.
Организатори Окружног такмичења се налазе у Табели (подаци са сајта Министарства).
Молимо да благовремено пријавите допуну/измену овог списка са реалним Организаторима, слањем података које се налазе у Табели на мејл  takmicenje@df.uns.ac.rs (уколико је школа домаћин био организатор и Општинског, довољно је пријавити само име школе и града).
Општинско такмичење
04.02.2024.
Задаци и решења са Општинског такмичења се налазе на страници ОПШТИНСКО
Молбе за позивање на Окружно такмичење (молба) по члану 33. се шаљу до 13.02.2024. електронски
(скенирана или усликана потписана молба), на мејл  takmicenje@df.uns.ac.rs
Објашњење за члан 33. ПравилникаМолимо све ученике и наставнике да пажљиво прочитају члан 33. Правилника такмичења, зато што круже разне варијанте везане за пролазак и пласирење на следећи ниво такмиченја (непотребно изостављено):
члан 33.

(1) Ученик који из објективних разлога (болест, друга такмичења и сл.) није учествовао на општинском такмичењу или на основу резултата са општинског такмичења није изборио пласман на окружно стиче право учешћа на окружном такмичењу уколико је у претходној школској години учествовао на државном такмичењу.
(4) Неко од права из претходна три става овог члана ученик у току школске године може користити највише једном и то само под условом да се у текућој школској години такмичи у разреду и категорији којима припада по разреду и одељењу које похађа.
(7) .... Рок за подношење молби је 5 дана од утврђивања и објављивања списка претходног нивоа такмичења. Да би ученик био позван на такмичење по овом члану, потребно је да упути молбу државној комисији.

Општинско такмичење
24.01.2024.
Сви ученици који желе да учествују на такмичењима, пре почетка Општинског такмичења лично, или родитељи за малолетне ученике, морају потписати Изјаву о сагласности за јавно објављивање података, неопходних за регуларно одржавање такмичења. Изјава се чува у школској документацији школе коју ученик похађа.
Обавештење Организаторима Задаци се шаљу на мејл адресе из Табеле пријављених Организатора два сата пре почетка такмичења.
Табеле за слање извештаја са Општинског нивоа за  Алфа/Бета  и  Гама  категорију.
Обавештење
20.01.2024.
Поздрављамо све старе и нове посетиоце ове странице.
Како нови сајт још није готов, овде ћемо поставити нове информације везане за такмичење из физике у 2023/24 школској години.
КАЛЕНДАР такмичења:  ОПШТИНСКО: 04.02. у 10 сати
                                               ОКРУЖНО:       16.03. у 10 сати
                                                ДРЖАВНО:       06.04. у 12 сати  
За све информације је поново активиран
мејл: takmicenje@df.uns.ac.rs
Од министарства Просвете смо добили списак пријављених организатора за Општинско такмичење из којег смо издвојили организаторе из физике. Молимо да благовремено пријавите допуну/измену овог списка са реалним Организаторима (слањем података које се налазе у Табели на горњи мејл).
Испод активних поља се налазе Програми градива за Алфа/Бета и Гама категорију, који иду на такмичење, као и мало измењен Правилник такмичења.
Уколико (осим на мађарски) постоји потреба за превођење задатака на језик националних мањина, молимо да то благовремено пријавите на горњи мејл.
Школска 2022-2023 година
IPhO 2024  Tokio JapanСви наши такмичари су освојили по бронзану медаљу на светској Олимпијади из физике IPhO 2024, која је одржана у Токију у Јапану од 10-17. јула 2023. године. У екипи Србије су учествовали:

олимпијци    ИПхО
Тадија Јелесијевић, Тадеј Ристић, Вук Хип, Сава Тодоровић и Ђорђе Паројчић.

олимпијци      олимпијци
СФОРезултати са СФО са налазе на страници СФО
Слике са доделе СФО 2023
-Коначни резултати за Алфа, Бета и Гама категорију су објављени на страници Државно.
-Списак позваних ученика и информације о одржавању СФО се налаза на страници СФО.
-На републичком семинару ће се моћи преузети дипломе са Државног такмичења.
Државно такмичењеПрелиминарни и коначни резултати ће се поставити у Гугл-драјв
Државно такмичењеЗадаци и решења са Држвног такмичења  ће бити постављени у 15.30 часова у холу гимназије и у Гугл-драјву. Ако сте већ били у драјву, рефрешујте га опет. 
Седница Савета одељења за средње образовање биће одржана у суботу, 29.априла 2023. године у 11.00 у свечаној сали Гимназије у Врању, биће разматрани предлози измена правилника о такмичењу и наставни програм за такмичења.
Распоред седењаНаставницима и ученицима Алфа и Бета категорије су у Гугл-учионици послати распореди седења на такмичењу. За оне који нису у учионици спискови су доступни овде Алфа категорија,  Бета категорија,  Гама категорија
Домаћини такмичења су на свој сајт (Сајт Гимназије) поставили Сатницу републичког такмичења из физике као и Основне информације  везане за такмичење у Врању и информације о Знаменитостима Града Врања.
Алфа и Бета категоријаМолимо наставнике Алфа и Бета категорије, који су се прикључили гугл-учионици наставника, да добијене кодове разреда поделе са својим ученицима, како би се и они могли (лично) пријавити у своје разреде.
Обилазак ВрањаОд директорице Гимназије у Врању је стигло обавештење о организованом излету за време такмичења. Време излета ће се објавити у детаљном Програму такмичења:
Поштовани,
У прилогу је Агенда која се односи на посету нашем граду, коју нам је доставила Туристичка организација. Како смо домаћини такмичења, а у жељи и доброј намери да гостима представимо наш град, организовали смо шетњу градом са  ученицима Ђачког парламента. 
Срдачно,
Директор школе 
Сузана Мишић Станковић 
Гама категоријаКомуникација на државном такмичењу у Гама категорији само са наставницима ће се вршити исто преко Гоогле учионице. Молимо наставнике који долазе у Врање са ученицима из Гама категорије, да са мејла који користе, упуте поруку на мејл takmicenje@df.uns.ac.rs, са субјектом: Врање Гама. Пре такмичења ће се послати распореди седења и Програм такмичења.
ПС: за позив у обе учионице послати субјект: Врање АБГ.
Учионица нажалост не прихвата мејл адресе са доменом .edu.rs
ЗекаСретне Ускршње празнике!

Комуникација на државном такмичењу у Алфа и Бета категорији (објаве, распоред седења, међурезултати, спискови, итд.) ће се вршити преко Гоогле учионице. Молимо наставнике који долазе у Врање са ученицима Алфа и Бета категорије, да са мејла који користе, упуте поруку на мејл takmicenje@df.uns.ac.rs, са субјектом: Врање. После 20.04. ће се пријављеним наставницима послати приступни кодови разреда за ученике, како би се и они могли прикључити платформи пре такмичења.
поновљена
обавештења
Државно такмичење из физике се одржава
29-30.04.2023. године    у 
               Гимназији Бора Станковић у ВРАЊУ.             Logo Ginmazije
За учеснике такмичења, осим смештаја у хотелима и апартманима у Врању и околини,  28. и 29. 04. 2023. године су на располагању и капацитети Дома ученика у Врању.
Домаћини
такмичења ће актуелне информације постављати и на  Сајт Гимназије
05.04.2023.
|Државно
такмичење
Са великом радошћу објављујемо коначне листе
позваних ученика на Републичко такмичење из физике
 за 2023. годину
Алфа категорија:     1.Разред,    2.Разред,      3.Разред,     4.Разред,
Бета категорија:
       1.Разред,    2.Разред,      3.Разред,     4.Разред,
Гама категорија:      1.Разред,    2.Разред,      3.Разред,     4.Разред
(Молимо да пријавите све техничке грешке у Табелама на мејл:  takmicenje@df.uns.ac.rs.)
Окружно такмичењеПрелиминарни резултати Алфа и Бета категорија:
1.Разред, 2.Разред, 3.Разред, 4.Разред
Коначни резултати Гама категорија:
1.Разред, 2.Разред, 3.Разред, 4.Разред
ОБАВЕШТЕЊЕ
22.03.2023.
Државно такмичење: За учеснике такмичења, 28. и 29. 04. 2023. године су, осим смештаја у хотелима и апартманима у Врању и околини, на располагању и капацитети Дома ученика у Врању.
Државна Комисија није у могућности да објави прелиминарне резултате са Окружног такмичења, јер још увек недостају извештаји из појединих Округа (Апатин, Београд Стари Град, Чачак)
 
Велик поздрав свима са такмичења 9th Romanian Master of Physics 2023, које се одржава у Букурешту (Румунија) и где учествују екипа Србије и екипа Математичке Гимназије из Београда.
Државно такмичење из физике се одржава 29-30.04.2023. године у 
               Гимназији Бора Станковић у ВРАЊУ.             Logo Ginmazije  
Видимо се тамо.
Захваљујемо се Организаторима Окружног такмичења и наставницима на сарадњи у спровођењу овог такмичења. Али највише похвале ученицима, који нас нису заборавили...

ПС: председник Комисије за такмичења је службено ван земље од 20.03. до 31.03. Све комуникације, позивање ученика на државно такмичење, жалбе и остало се померају после овог периода. Хвала на разумевању.
Задаци са Окружног такмичења са решењима су видљиви на драјву такмичења.
ИСПРАВКЕУ решењима за Бета категорију 3. разред 1. задатак и 4. разред 5. задатак лоше је извршено бодовање. Начин бодовања се може преузети из Алфа категорије исти задаци (кораци су исти, са другим бројним вредностима)
4. разред Бета категорија: у Планковој константи и маси електрона експонент је негативан.
18. 03.2023.Задаци су послати организаторима у 7 часова. Молимо округе у којима је такмичење започето са већим закашњењем од пола сата да то јаве Комисији. Молимо Окружне комисије да извештаје шаљу на начин објашњен у обавештењу.
Окружно такмичење из физике се одржава 18. марта. 2023. године са почетком у 9.00 часова. Задаци се шаљу Организаторима у 7.00 часова.
Организатори Окружног такмичења из физике (18. март. 2023. године)
Списак позваних ученика на Окружно такмичење по Члану 33.
Извештаји са Општинског такмичења: Алфа-Бета, Гама категорија
08.02.2023.Графикони резултата Општинског такмичења су приказани на слици Општинско 2023. На графиконима су приказане учесталости понављања резултата са постигнутим бројем бодова (у %, интервал 5 поена).
  
Окружним Комисијама: Видљиво је да су за ученике 3. и 4. разреда задаци били тежи за решавање. Зато предлажемо Окружним Комисијама да, где год је могуће, спусте критеријуме за позивање на Окружно такмичење и да позову што више ученика са Општинског. 
  
Организатори Окружног такмичења или подружнице се могу пријављивати Комисији. Код школа код којих подаци остају исти као на Општинском (мејл адреса за слање задатака), довољно је само у мејлу послати име школе и град.
06.02.2023.Молбе за позивање на Окружно такмичење, по члану 33. Правилника такмичења, се могу слати  Комисији на мејл takmicenje@df.uns.ac.rs. Молим и све ученике који су раније послали Молбе да то ураде на приложеном формулару: .doc format, .docx format
Исправка: У решењу за 1. разред Алфа и Бета категорија, у 3. задатку поткрала се штампарска грешка: у петом реду у формули треба да стоји минус испред мало u. У крајњој формули (7) резултат је добро написан.
У решењу за 2. разред Алфа и Бета категорија, у 4. задатку бројчана вредност за период ротације мрава је десет пута мања.
04.02.2023.Задаци и решења после завршетка такмичења у свим Општинама ће бити видљиви на Гугл Драјву ОВДЕ

Збирни резултати са Општинског такмичења ће се објавити до средине следеће недеље. После овога рока се могу слати Молбе за позивање на Окружно такмичење, по члану 33. Правилника такмичења, Комисији.

ОПШТИНСКЕ КОМИСИЈЕ: Резултати такмичења после завршетка такмичења се шаљу у EXCEL Табели "Извештај са такмичења",  која се налази са десне стране, на мејл такмичења. Име фајла: Grad_kategorija(е).xls  Нова Табела извештаја има заглавље, тако да се сортирање врши једноставним кликом на троугао одговарајуће колоне заглавља (Ук.) и одабиром опадајуће. Уколико треба додати још редова у Алфа категорију, додавање се врши аутоматски, али прво треба додати празне редове да се Табела за Бета категорију за толико спусти.
04.02.2023.Задаци су послати организаторима.
Решења
стижу пре завршетка такмичења (око 12. часова).
За све проблеме се обратити на мејл адресу 
takmicenje@df.uns.ac.rs
Ако је у некој Општини такмичење почело са више од пола сата закашњења, молимо да јавите мејлом Комисији (због истицања задатака и решења- биће објављени онлајн на Гугл Драјву такмичења после завршетка такмичења у свим Општинама).
03.02.2023.Задаци су спремни за слање. У договорено време стижу организаторима на пријављену мејл адресу из доње Табеле. За све проблеме се обратити на мејл адресу  takmicenje@df.uns.ac.rs
26.01.2023.Списак пријављених школа организатора Општинског такмичења се налази у ТАБЕЛИ. Како ове године нисмо добили никаква обавештења о организаторима, једини је начин пријављивање преко мејла. Апелујемо на све професоре да провере да ли су пријаве стигле, да ли су унете у Табелу и реагују да све стигне на време. Једино пријављеним школама шаљемо задатке.
Задатке за Општинско такмичење шаљемо у СУБОТУ, 04. фебруара 2023. године у 7.00 сати (ујутру)
Важно обавештење
19.01.2023.

Општинско такмичење из физике ове године се одржава 04.02.2023.  са почетком у 9 часова.

Наставни програми такмичњења као и Правилник остају из прошле године.

ДOМAЋИНИ: Moлимо Школе организатора или прeдсeдникe Пoдружницa свих Oкругa дa нам блaгoврeмeнo дoстaвe кoнтaктe дoмaћинa/oргaнизaтoрa oвoг тaкмичeњa (ако је могуће зa цeo Oкруг зajeднo) у Excel Taбeли кojи сe мoжe преузети OВДE, рaди блaгoврeмeнoг дoстaвљaњa зaдaтaкa. Уз зaдaткe Оргaнизaтoр и Кoмисиja дoбиja прoпрaтнo писмo кojи сe мoжe видeти OВДE

ПРEВOЂEЊE ЗAДAТAКA: потребу превођења задатака нa jeзикe нaциoнaлних мaњинa (категорије и разреде) пријавити нajкaсниje дo 26. Јануара 2023.

Подсећамо да за све ученике који желе да учествују на такмичењима, пре почетка Општинског такмичења родитељи морају потписати Изјаву о сагласности за јавно објављивање података неопходних за регуларно одржавање такмичења. Изјава се чува у школској документацији школе коју ученик похађа. Ученици који се такмиче могу преузети ИЗЈАВУ  коју треба попунити и потписати.

Због техничких проблема председник Комисије за такмичења остаје и даље на положају. Засад су промене на сајту унете само у главном прозору, остали прозори су још од прошле године и мењаће се у ходу....

За сву комуникацију се и даље користи стара мејл адреса: takmicenje@df.uns.ac.rs

Календар такмичења за 2022-23 годину:Извод из КАЛЕНДАРА ТАКМИЧЕЊА И СМОТРИ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ЗА ШКОЛСКУ 2022/2023. ГОДИНУ Министарства Просвете Републике Србије од 26.12.2022. године
Школска 2021-2022 година
ЗнакНа 52. Интернационалној Олимпијади из Физике тим Србије је освојио две бронзане медаље и две похвале. Детаљније на страници IPhO
СФОЗадаци и решења са СФО-а
СФООрјентациони програм Српске Физичке Олимпијаде:
9. јун: 9,30 Отварање, 10,00-15,00 Израда теоретских задатака, 15,00- Прегледавање и жалбе
10, јун: 10,00-15,00 Израда експерименталног задатка, 15,00- Прегледавање и жалбе
11, јун: око 12 Додела награда и проглашавање националног тима за IPho 2022.
Детаљан програм ће се накнадно објавити...
ОДЛАГАЊЕ СФОЗбог проблема са смештајем (у планирано време се одржава и Новосадски Сајам) Министарство је одобрило одлагање СФО. Нови термин одржавања Српске Физичке Олимпијаде је од 9-11. јуна 2022. године у Новом Саду на Департману за физику (Трг Доситеја Обрадовића 4.)
Молим све ученике, који су позвани на СФО и њихове наставнике, да пријем ове информације потвреде на доњи мејл и да због бржег протока информација доставе број телефона и/или мејл адресу за одржавање контакта. Хвала унапред... 
fiztakmssns2022@gmail.com
Списак позваних ученика на СФО се налази на страници СФО-а.
14.05.2022.Још једном честитамо свима. Велико хвала на учешћу, на сарадњи, били сте сјајни....
КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ са Државног такмичења. 
Задаци и решења
ДЕТАЉАН ПЛАН такмичења
Оквирни програм
Државног такмичења:
14. мај: 9.30-10.00 Размештање ученика по учионицама,
            10.00-14.00 Израда задатака
            14.00-20.00 Прегледавање задатака и паралелно жалбе
15. мај: 12.00 Додела награда (вероватно у мањим групама због ситуације)
09.05.2022.Државно такмичење из физике ће се одржати по плану, али на различитим локацијама.
Ученици у Алфа и Бета категорији се такмиче у Цара Душана 13, а
ученици у Гама категорији на Студентском тргу 12.
ОБАВЕШТЕЊЕ
19.04.2022.
(13.04.2022.)
Државно такмичење из физике ће се одржати у суботу и недељу 14. и 15. маја 2022. године у Београду, на Физичком факултету.      Позивно писмо 

Коначна листа позваних ученика је готова, али су наставници и ученици толико комотни, да сваки дан пристижу нове молбе. МОЛИМ све који нису искористили своја права по Члану 33.  ставови 2, 3, 5 и 7, да то ураде закључно са ПОНЕДЕЉКОМ 18.04.2022. У уторак постављамо КОНАЧНЕ ЛИСТЕ позваних ученика који  ће се налазити на страници ДРЖАВНО. Евентуалне техничке грешке пријавити на мејл
takmicenje@df.uns.ac.rs

Молим све наставнике који имају вољу да учествују у раду Коми
сије за прегледање задатака на Државном такмичењу да се пријаве, групно или појединачно. Поред мејл адресе, контакт телефона, молим Вас, ставити и разреде у којима имате ученике.  За даљњу комуникацију користити мејл такмичења takmicenje@df.uns.ac.rs
Обавештење 05.04.2022.

На страници Окружно се могу наћи спискови збирних резултата са Окружног такмичења за Алфа и Бета и Гама категорије. У истим Табелама су са плавим обојени резултати ученика који су позвани на Државно такмичење.  Молим да евентуалне техничке грешке у Табелама јавите на мејл takmicenje@df.uns.ac.rs   

Позиви за Државно такмичење ће стићи за који дан, оно што се зна да ће се такмичење одржати по предвиђеном календару 14-15.05.2022. године у Београду на Физичком факултету. Даља обавештења ћете моћи наћи на страници Државно.

27.03.2022.

Жалбе на резултате прегледа рада на Окружном такмичењу из Физике се шаљу писмено Комисији на формулару у року од 2 дана од завршетка такмичења (члан 25. став 5. Правилника). Жалбе се могу слати: електронски (електронски испуњен формулар, скенирана или фотографисана слика испуњеног формулара на мејл: fiztakmssns2022@gmail.com) или у папирној верзији поштом, на адресу: Проф. др Имре Гут, Природно-математички факултет, Департман за физику, Трг Доситеја Обрадовића 4. 21000 Нови Сад

PS: како смо чули, поште тихо штрајкују, тако да је слање пошиљки отежано, што ће вероватно утицати на продужење разматрања жалби.

 Задаци и решења са Окружног такмичења се могу после такмичења видети у Гугл-драјву     

Табела извештаја се шаље на мејл (takmicenje@df.uns.ac.rs)(са називом фајла сходно упутству из пропратног писма)

ОБАВЕШТЕЊЕ
22.03.2020.
Окружно такмичење из физике се одржава у недељу 27.03.2022. године са почетком у 10.00 часова.
Ученици у Алфа и Бета категорији раде 210 минута, а у Гама категорији 180 минута.
 
Задаци стижу Организаторима на мејл 27.03. у 8.00 сати. Молимо Организаторе, који се још нису пријавили, да то ураде што раније.
 
Пропратно писмо Организаторима и Табела за слање извештаја са такмичења.
01.03.2022.Спискови позваних ученика на Окружно такмичење који су стигли дo сада су видљиви на Гугл-драјву.
Молим Окружне комисије и Подружнице да прочитају упутство за слање спискова на страници ОКРУЖНО
ИСПРАВКЕ:Молим све Општинске комисије да РАДОВЕ УЧЕНИКА и жалбе шаљу ОКРУЖНОЈ КОМИСИЈИ.
ИСПРАВКЕ:1. разред Бета, 2 задатак: решење за h2 је 15,625 m (или заокружено)
3. разред Бета, 2 задатак: решење за d је 2,4 cm (2,38)
19.02.2022.
у 13.00

Молбе за позивање на Окружно такмичење, према чалану 33., став 1. и 8.  Правилника о такмичењима из физике ученика средњих школа, се шаљу на мејл такмичења (takmicenje@df.uns.ac.rs) по завршетку Општинског такмичења, а најкасније до 25.02.2022. Пошто се по члану 6. Став 3. ученици гимназија општег типа (друштвено-језичког, филолошког, стручних и уметничких школа) на општинском нивоу одлучују да ли ће учествовати у бета или гама категорији, молим да се та одлука наведе у молби. После назначеног датума се формира финална листа за Окружно такмичење. Списак позваних ученика ће се налазити на страници ОКРУЖНО.

Молим Подружнице да одмах пријаве домаћина Окружног такмичења, да не би имали проблема као на општинском. Молим Вас да поштујете процедуру, која ће бити иста као и за Општинско такмичење. Наравно, школе које су већ биле организатори и Општинског такмичења, аутоматски добијају статус потврђене школе. Формулар за пријављивање домаћина .

19.02.2022.
у 10.00

Такмичење је почело и за све категорије траје 180 минута. За који минут стижу решења. Свима желимо успешан рад.

Нова ТАБЕЛА за слање ИЗВЕШТАЈА је ОВДЕ (не користите старе формуларе или ону са стране). Посебно су дате (једна испод друге) Табеле за Алфа-Бета и Гама категорије. Ако имате и Алфа и Бета категорије оставите пар празних редова између.

Зaмoлиo бих Вaс дa будeтe блaги у критикaмa прeмa Кoмисиjи. Имajтe нa уму, дa смо кренули од нуле: цeлoкупнa Кoмисиja је измeњeнa, да смo кaснo дoбили oвo зaдужeњe, дa прaктичнo сaстaвљaчи нису имaли ни три цeлe нeдeљe зa сaстaвљaњe зaдaтaкa. Ствaрнo су сe свojски пoтрудили дa крeирajу нajбoљe зaдaткe и тимe oбeзбeдe нeсмeтaнo oдвиjaњe oвoг тaкмичeњa. Нaрaвнo, увeк je мoгућe дa нaм сe пoткрaду нeкe грeшкe ….

Вероватно ће бити питања за 3. задатак III разред Бета категорије: Како стоји магнетно поље? Најједноставније објашњење је да на табли нацртате две вертикалне паралелне линије: то су шине. Између линија испруженом руком нормално додирнете таблу: то је нормала на раван шина. Сада не одвајајући прст од табле заротирате (лево или десно) око прста руку за 60 степени, руку стално држећи водоравно: то је правац магнетног поља. Можете још показати да је између два положаја руке угао од 60 степени.

ПС: До краја Такмичења стиже још једно обавештење. Пратите овај сајт, ако буде неких проблема ту ће се све објавити.

Обавештње
14.02.2022.
Дo сaдa пoтврђeни oргaнизaтoри имajу плaвe мejл aдрeсe у Taбeли. Moлим Вaс дa, зaкључнo сa утoркoм, финaлизуjeмo списaк, oднoснo дa сви Oргaнизaтoри пoтврдe учeшћe.
 
Пoдсeћaњe нa ИЗJAВУ: Пoдсeћaм Вaс дa свaкoм ученику који жели да учествујe на такмичењима, пре почетка општинског такмичења родитељи морају потписати изјаву о сагласности за јавно објављивање података. Изјава се чува у школској документацији школе коју ученик похађа.


FAQ: Aкo нeкo oд учeникa нe мoжe дa учeствуje нa тaкмичeњу у прeдвиђeнoj шкoли (нaлaзи сe у Пeтници, или, знaмo дa збoг рaспустa нe рaдe учeнички дoмoви) мoлим Вaс дa их прeкo oргaнизaтoрa (мejл aдрeсe су у Taбeли) блaгoврeмeнo приjaвитe Кoмисиjи из грaдa гдe мoжe присуствoвaти. Oбaвeзнo нaзнaчитe кaтeгoриjу и рaзрeд у кojeм сe учeник тaкмичи (мoжe сe дeсити дa у шкoли ни нeмa тe кaтeгoриje, aли ћe мoћи дa oдштaмпajу зaдaткe). Истo тaкo зaмoлитe Кoмисиjу дa пoслe тaкмичeњa скeнирajу рaд и пoшaљу дирeктнo Кoмисиjи Вaшe Општине, кoja ћe рaд учeникa прeглeдaти.
11.02.2022.Како сам и најавио, данас смо тестирали везу и сви Организатори (све боје) су добили обавештење од комисије и затражена je потврда. До сада већ потврђени Организатори имају мејл адресу плаве боје у Табели. С обзиром да је распуст у школама и да су два дана државног празника пред нама, молим Вас да реагујете код Организатора, да закључно са уторком потврде учешће, да би били спремни за несметано слање задатака у петак.
ОБАВЕШТЕЊЕ 09.02.2022.

У Taбeли дoмaћинa зa организацију Oпштинскoг тaкмичeња и дaљe имaмo нeпoтврђeнe пoдaткe (свe штo сe црвeни). Moлим Вaс дa рeaгуjeтe.

У пeтaк 11. фeбруaрa прe пoднe шaљeмo мejлoвe Oргaнизaтoримa тaкмичeњa (нa мejл aдрeсу из Taбeлe). У пoнeдeљaк 14. фeбруaрa мejл aдрeсe ћe пoцрвeнeти у Taбeли, a прeлaзe у плaвo чим дoбиjeмo пoврaтну инфoрмaциjу oд Oргaнизaтoрa (пojeдинaчнo oд свaкoг дирeктoрa).

ПРЕВОЂЕЊЕ: До сада су стигли само захтеви за превођење на мађарски и хрватски језик.

ВАЖНО  07.02.2022.Стигао нам је списак организатора од Министарства просвете. Молим све подружнице које нису послале пријаву домаћина да провере списак и да ми доставе до четвртка 10. фебруара промене у односу на овај списак (ако сте раније гледали овај списак не заборавите да рефрешујете страницу- иначе чита стару верзију). Нарочито је важно да ставите категорију у којем се ђаци такмиче. У петак већ шаљемо обавештење Организаторима са овог списка.

Све док не добијемо званично обавештење од Министарства просвете, одлагање такмичења неће бити. Благовремено ћемо вас обавестити о томе.
 Обавештење  03.02.2022.Списак пристиглих пријава школа-организатора за Општинско такмичење се може видети на страни Општинског такмичења (молим Вас да дан после пријаве проверите да ли је Ваш округ на маилинг листи) 

 Обавештење  03.02.2022. Ове године је у такмичење у гама категорији укључен и трећи разред. Програм одговара програму гимназија општег смера. Плaн и прoгрaм (измeњeн) зa Гaмa кaтeгoриjу сe мoжe скинути из дoкумeнaтa (дeснo) 
   
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
31.01.2022.

Нaкнaднo смo сaзнaли, дa je Упрaвни oдбoр Друштвa у нoвeмбру дoнeo oдлуку дa сe зa oву тaкмичaрску гoдину примeњуje Прoгрaм из 2019. гoдинe. Taj прoгрaм сe нaлaзи OВДE и нa сajту сa дeснe стрaнe пoд имeнoм: “Наставни програм такмичења Алфа и Бета категорије”. Moлимo свe кojи су скинули стaру вeрзиjу дa прeузму нoви плaн (рaзликa je сaмo у 3. и 4. рaзрeду-фaлиo je плaн зa Oпштинскo тaкмичeњe).ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
26.01.2022.

Кaкo je вeћ рaниje нajaвљeнo, 19.02.2022. гoдинe, сa пoчeткoм у 10. чaсoвa ће сe oдржати Oпштинскo тaкмичeњe из физикe.

ДOМAЋИНИ: Moлим прeдсeдникe Пoдружницa свих Oкругa дa ми блaгoврeмeнo дoстaвe кoнтaктe дoмaћинa/oргaнизaтoрa oвoг тaкмичeњa (зa цeo Oкруг зajeднo) у Excel Taбeли кojи сe мoжe преузети OВДE, рaди блaгoврeмeнoг дoстaвљaњa зaдaтaкa. Уз зaдaткe oргaнизaтoр и кoмисиja дoбиja прoпрaтнo писмo кojи сe мoжe видeти OВДE .

ПРEВOЂEЊE ЗAДAТAКA нa jeзикe нaциoнaлних мaњинa (нajкaсниje дo 10. Фeбруaрa 2022.)

Зa Вojвoдину смo вeћ кoнтaктирaли Пoкрajински сeкрeтaриjaт трeбa сaмo у Excel Taбeли кoд приjaвљивaњa дoмaћинa тaкмичeњa дoдaти jeзикe нaциoнaлних мaњинa зa кoje пoстojи пoтрeбa зa прeвoђeњeм. Зa прeвoђeњe нa aлбaнски, бoсaнски и бугaрски jeзик истo сe унoси у Excel Taбeлу. У тaквим случajeвимa би зaмoлили прeдсeдникa пoдружницe дa мoлбу Прeдсeдникa кoмисиje OВДE прoслeди нaциoнaлнoм Сaвeту зa oдгoвaрajући jeзик.
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ 20.01.2022.

Поштоване колегинице и колеге,


Сa рaдoшћу вас обавештавам дa je Кoмисиja зa тaкмичeњe из физикe зa срeдњe шкoлe фoрмирaнa. Интeнзивнo тeку припрeмe нa сaстaвљaњу зaдaтaкa зa такмичење на oпштинском нивoу. У oвoj гoдини нe плaнирaмo никaквe битне прoмeнe у начину реализације такмичења (зa сaда не мењамо правилник такмичења, ни наставне програме који иду на одређени ниво такмичења), првoбитни циљ нaм je дa oдржимo кoнтинуитeт тaкмичeњa и дa као нова комисија стeкнeмo првa искуствa нa тoм пoљу. Кao и гoдинaмa унaзaд, врлo нaм je вaжнo дa и Ви, наставници физике у гимназијама и средњим школама aктивнo учeствуjeтe у рeaлизaциjи oвoг тaкмичeњa на свим нивоима. Ваша несебична помоћ ће нам бити веома драгоцена и надам се доброј сарадњи у циљу успешне реализације овог такмичења.

Tрудићeмo сe да стално ажурирамо овај сајт и да се ту налазе увек актуелне имформације везане за такмичења. Пoштo je сajт зa тaкмичeњe прeмeштeн нa Дeпaртмaн зa физику у Нoвoм Сaду (љубазношћу бившег председника Владимира Марковића), прoмeњeнe су и е-мejл aдрeсe зa кoнтaкт. Нова е-мејл адреса је takmicenje@df.uns.ac.rs. У нади да ћемо у овој години успешно реализовати такмичења.

Срдачан поздрав
   Председник Комисије
 Имре Гут
 Департман за физику Нови Сад

ПС: Oпштинскo тaкмичeњe из физикe сe oдржaвa у субoту 19.02.2022. гoдинe у 10.00 чaсoвa. Кaлeндaр и стручнo упутствo Министарствa просвете, науке и технолошког развоја мoжeтe нaћи овде.

За све ученике који желе да учествују на такмичењима, пре почетка општинског такмичења родитељи морају потписати изјаву о сагласности за јавно објављивање података неопходних за регуларно одржавање такмичења. Изјава се чува у школској документацији школе коју ученик похађа. Ученици који се такмиче могу преузети ИЗЈАВУ о сагласности давања личних података са ове странице, коју треба попунити и потписати.

   
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Комисија за такмичење из физике ученика средњих школа се повукла по завршетку циклуса такмичења у 2022./2021. години и Међународне олимпијаде из физике.

Друштво физичара Србије ће именовати новог председника за наредни мандат почев од школске 2021./2022. године.

ВД председник Комисије за такмичења у школској 2021./2022. години доц. др Владимир Марковић

   

 

Правилник такмичења

Правилник

Календар такмичења 2023

Наставни програм такмичења Алфа и Бета категорије

Алфа

Наставни програм такмичења Гама категорије

Гама

ИЗЈАВА - лични подаци

Извештај са такмичења Алфа и Бета категорија

Алфа

 Извештај са такмичења      Гама категорија
 Гама
Задаци са претходних такмичења

Такмичења ранијих година

Takmičenja iz fizike učenika srednjih škola