Međunardoni čas “MASTERCLASS“ u Srbiji

            Tokom februara i marta svake godine, istraživačke institucije širom sveta već skoro deset godina otvaraju svoja vrata i pozivaju učenike srednjih škola da se u toku jednog dana posvete istraživanjima u oblasti fizike čestica.

Više od 9000 učenika učestvuje u ovoj popularnoj međunarodnoj manifestaciji koja je poznata pod imenom "CERN-ov Međunarodni čas“ (Masterclass) i tada  analiziraju realne podatke sakupljene u jednom od eksperimenata na Velikom hadronskom sudaraču (Large Hadron Collider - LHC), najvećem akceleratorskom kompleksu u svetu u CERN-u kraj Ženeve.

            Ove godine “Masterclass” se održava u ukupno 37 država sveta. Aktivni istraživači iz Srbije u okviru četiri naučno-tehnološka projekta u CERN-u iz četiri srpske naučne institucije: INN “Vinča“, Institut za fiziku, Fizički fakultet u Beogradu i Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, organizuju već petu godinu za redom ovu manifestaciju za najuspešnije đake IV razreda srednjih škola iz fizike.

 

            PMF će ove godine prvi put biti domaćin ovoj manifestaciji. Masterclass je zakazan za  16. mart 2013 u 9.30 časova u učionici 68 na IV spratu Departmana za fizku (Trg Dositeja Obradovića 4). Uvodnu reč će dati rektor Novosadskog univerziteta, i sam fizičar, prof. dr Miroslav Vesković.

 

            Predavanja aktivnih mladih istraživača u prvoj polovini dana daće uvid, kako u teme i metodologiju osnovnih istraživanja materije, čestica i sila koje među njima deluju, tako i u kompleksne eksperimente što će u drugom delu programa omogućiti učenicima da spremnije obave vežbe sa realnim podacima dobijenim u jednom od tih eksperimenata u CERN-u.

            Jedan od glavnih ciljeva programa “Masterclass“ je približavanje fizike čestica mladim i talentovanim đacima, a posebno onima koji bi trebalo uskoro da se opredele za studije.

            Podršku u organizaciji ove obrazovno-naučne manifestacije obezbeđuju Centar za promociju nauke Republike Srbije i Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

 

Dodatne informacije:

 

Naslovna strana “Masterclass“-a u Srbiji: www.ff.bg.ac.rs/mcserbia

 

Video snimak međunarodne manifestacije “Masterclass“ se može videti na adresi: http://www.youtube.com/watch?v=Lm3irM8f5OI