Posthumno nagrada profesoru Bratislavu Tošiću

Pokojni profesor sa Departmana za fiziku, dr Bratislav Tošić, dobitnik je SFKM Povelje Zahvalnosti. Ovaj značajan događaj je objavljen na http://www.sfkm.ac.rs/ch_win.html

 

Dodeljivanje SFKM Povelja planirano za četvrtak 10 septembar u u Klubu književnika, Francuska 7, Beograd. Ceremonija dodele povelje počinje u 20 sati.

 

Ceremonija dodele Povelje se sastoji iz kratkih (3-4 min) prezentacija za sve tri nagrade.

 

 IZ BIOGRAFIJE PROFESORA TOŠIĆA

 

 Profesor Tošić je dva puta je sedeo u Komisiji za dodelu Nobelove nagrade, a iza sebe ima više od 220 objavljenih radova iz oblasti fizike, matematike i forenzike, brojne nagrade i priznanja, predavanja u zemlji i inostranstvu.

Rođen je 1935. godine u Beogradu, gde je diplomirao na Odseku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta. Nakon toga, zaposlio se na Institutu za nuklearne nauke u Vinči, odakle je poslat na Moskovski državni univerzitet gde je boravio od 1964. do 1967. Po povratku iz Rusije odbranio je doktorsku disertaciju na temu anharmonijskih efekata u kondenzovanom stanju materije.

 

- Nakon tog burnog perioda, 1971. godine došao sam u Novi Sad gde počinjem da radim kao docent na PMF-u, a sedam godina kasnije dobio sam i zvanje redovnog profesora. Fiziku sam strastveno zavoleo kao srednjoškolac kada su sve više počeli da me intrigiraju zakoni prirode. Iako sam fizičar, moje velike ljubavi su i matematika, hemija i forenzika, iz kojih takođe imam veliki broj objavljenih radova. Pored toga što sam se ostvario kao naučnik, drago mi je da sam uspeo i kao profesor, o čemu najbolje svedoči to što je kod mene diplomirao i doktorirao veliki broj studenata - pričao je Tošić.

 

U „Enciklopediji svetskih fizičara” Tošić je zauzeo mesto zbog svog velikog doprinosa na polju ispitivanja nano strukture materije.

 

Tošić je penzionisan 2002. godine, ali je redovno nastavio da dolazi na fakultet i bavi se naučno-istraživačkim radom, a bio je član je i Vojvođanske akademije nauka i umetnosti.

 

Umro je 2010. godine.

Profesor Bratislav Tošić Profesor Bratislav Tošić